28/1/12

Να γίνεις δέντρο Θόδωρε να μας βαστάξεις
Στα αριστερά είναι το δέντρο που υποδέχτηκε το Facel-Vega με τα 130 χιλιόμετρα στις ρόδες του. Επιβάτης στο αυτοκίνητο ήταν ο Άλμπερτ Καμύ ο οποίος και πέθανε ακαριαία. Αν ο φωτογράφος άνοιγε το πλάνο της αριστερής φωτογραφίας θα βλέπαμε να κρέμονται από το δέντρο οι αμνοί και τα ερίφια του Αγγελόπουλου. Ίσως πρόκειται τελικά για το ίδιο βιβλικό δέντρο και σκέφτομαι οτι η μία φωτογραφία είναι η συνέχεια της άλλης μέσα στον καταραμένο κάμπο της ιστορίας.

Αυτό ήταν ο Αγγελόπουλος. Μας ανάγκασε να περιφερόμαστε με μία κόκκινη σημαία στους ακυβέρνητους κάμπους, αναθεματισμένοι να καταπίνουμε τις παγωμένες ομίχλες, μήπως και βρούμε κάποτε εκείνο το δέντρο για να κρεμαστούμε τίμιοι σαν ονειροπόλοι.

Και μόλις το βρούμε θα μου πεις "φτάσαμε, με τί θα κρεμαστούμε τώρα;" Θα μου δείξεις σιωπηλά το λουρί από το ακορντεόν στον ώμο σου.

5 σχόλια:

 1. Ο Καμύ και ο Αγγελόπουλος...
  Φοβερή σύγκριση!
  Ανατρίχιασα...αλήθεια!
  Δυστύχημα και οι δυο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κι εκεί θα στρέφουμε το βλέμμα ...του Οδυσσέα
  ψάχνοντας όχι για την Ιθάκη πια μα για μια δικαιολογία
  να κατεβάσουμε το βλέμμα στη γη

  σιωπηλά
  να μην τρομάξουν οι μνήμες που ακολουθούν τα βήματα

  ηχηρά
  για να φύγουν οι σκιές

  μελωδικά ... μάλλον θα'ναι καλύτερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν σου πω ότι έκανα την ίδια σύγκριση στο μυαλό μου θα με πιστέψεις;Ανατρίχιασα όταν είδα την ανάρτησή σου.Μόνο που ο Καμύ ως γνήσιος στοχαστής του παραλόγου το είχε κατά κάποιο τρόπο προβλέψει, ο Αγγελόπουλος έγινε ο ίδιος ένας παράλογος θάνατος, να παρασύρεται στη Δραπετσώνα από έναν ειδικό φρουρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

πόρτα πόρτα