10/4/14

"Αδράξτε τη Νύχτα" - Η τελική γραφή της Ψυττάλειας


στις 6 Ιουλίου 1931 στην εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" 
ο Παλαμάς δίνει μια συνέντευξη στον Γ. Δημάκο που είχε τίτλο 
"Γιατί αυτοκτονούν οι ερωτευμένοι;" 

Όπως οι χαλύβδινες ράγες έχουν αποθηκεύσει μέσα τους το ουρλιαχτό του αυτόχειρα από τη βουτιά του στις γραμμές του τραίνου και το επαναλαμβάνουν κάθε φορά που περνάει η αμαξοστοιχία, με τον ίδιο τρόπο η τελευταία παλίμψηστη έκδοση της Ψυττάλειας έχει αποθηκεύσει μέσα της το πάλεμα της άνοιξης να μπει μέσα στην πόλη. Κι αν όλο αυτό σου μοιάζει με μια μεταφυσική πρόκληση, μην εκπλαγείς αν εντοπίσεις κάποιο ζωύφιο που έχει τρυπώσει στο βιβλίο. 

δεν πρόκειται για ανθρώπους που μπορούν 
να μας κινήσουν την παραμικρή συμπάθεια

Όπως τα τραινάκια που έκαναν σβούρες στα παιδικά δωμάτια επιστρέφουν τώρα στο όνειρο επιστρατευμένα και γεμάτα στρατιώτες να τα παίρνουν στο κατόπι κλαίγοντας οι συγγενείς, ομοίως και η έκδοση της τελευταίας γραφής της Ψυττάλειας φιλοδοξεί να μετατρέψει την ποίηση από ένα χόμπι σαλονιού με Μόραλη στους τοίχους σε μια διαρκή αναμέτρηση, αφενός με τα πολιτισμικά όρια που επιβάλλονται μέσω θεσμών στην κοινωνία, και αφετέρου με τα προσωπικά όρια που εκφράζονται με στερεότυπα στο άτομο. Πάλι δε μιλάω για μεταφυσική αλλά για ιστορία: Ο Α. Εμπειρίκος δεν έγινε ποιητής επειδή έγραφε σημαντικά. Έγινε ποιητής διότι απαρνήθηκε την πατρική περιουσία.

είναι τύποι ξεχαρβαλωμένοι, 
υστερικοί, παθολογικοί 

Όπως ο σταθμάρχης στην Κωνσταντινουπόλεως, πίσω από την Πειραιώς, κάνει σινιάλο στο διερχόμενο τραίνο να περάσει χρησιμοποιώντας ακόμα φακό, ομοίως κι η έκδοση της τελευταίας γραφής της Ψυττάλειας χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την αναχρονιστική μέθοδο του παλίμψηστου, κατεβάζοντας τις μπάρες στον ελιτισμό της διανόησης μέσω της άσκησης χειρωνακτικής εργασίας, και διεκδικώντας έτσι πεδία αυτονομίας και αυτοέκφρασης. Φυσικά πάλι δε μιλάω για μεταφυσική. Το γνωρίζουν καλά άλλωστε όσοι έχουν διαδράσει με το πρότζεκτ τούς δεκατέσσερις μήνες ύπαρξής του, και έγιναν λάθροι συνταξιδιώτες σε αυτήν τη διαδρομή.

πρέπει να μελετηθούν από ειδικούς νευρολόγους, 
ψυχιάτρους και κοινωνιολόγους

Κι αν μιλάω τόση ώρα για τραίνα είναι που έφτασε ο καιρός να σας πω ευχαριστώ για τα κάθε λογής καύσιμα που βάλατε στο ταξίδι μας, το οποίο αγγίζει τώρα πια τον τελικό προορισμό του, 'την ευσεβεστέρα των καλογραιών, τη νύχτα'. Γιατί αισθάνομαι πως η τελευταία γραφή της Ψυττάλειας είναι ένα φυσικό τέρμα, μιας και ολοκληρώνει τον κύκλο του πρότζεκτ, γιόμα γιόμα, μέχρι πανσελήνου. Φαίνεται πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να βγούμε και να "Αδράξουμε τη Νύχτα". 

οι ερωτευμένοι αυτοί δεν διαφέρουν 
από τους κοινούς εγκληματίας


To Προικισμένο Παιδί στο θρόνο του || www.apiastosleizer.com

Το ποίημα της Ψυττάλειας που τώρα παίρνει το τίτλο Αδράξτε τη Νύχτα μεγάλωσε, εικονοποιήθηκε από τον @apiastosleizerάλλαξε ποιητικό προορισμό ή μήπως έφτασε; H γραμματοσειρά του είναι χειρόγραφη, η μορφή του κειμένου αμετάκλητη και η πλέον αποδεκτή από πλευράς μου, ενώ το λογοτεχνικό σώμα που θα συνεισφέρει στην παλίμψηστη μεταποίηση, ανήκει στα άπαντα του Κ. Παλαμά, εξαφανίζοντας έτσι κάθε παλαμικό ίχνος που υπήρχε στη βιβλιοθήκη μου. Η τιμή του βιβλίου είναι 10 ευρώ. Ελλείψει χρημάτων, στείλτε ένα μέηλ για δωρεάν ταχυδρομική αποστολή. 


Από τη Μεγάλη Τετάρτη με πανσέληνο στα γνωστά σημεία διανομής

όλαείναιποδαρόδρομος

7 σχόλια:

 1. συγχαρητήρια! και σε σένα και στον Σ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο!
  (Το ταξίδι συνεχίζεται- όπως του πρέπει)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά του ξηγήθηκες του Παλαμά άκου εκεί "δεν πρόκειται για ανθρώπους που μπορούν
  να μας κινήσουν την παραμικρή συμπάθεια"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ποιά καύσιμα? όλα είναι ποδαρόδρομος! έχω ακόμα εκείνη την ελβιέλα που χα ψωνίσει το 2003. πήγαινα σχολείο θυμάμαι...έκτοτε η πατούσα μου φουσκώνει μα δεν επιμηκύνεται. ξέρεις πως είναι να τη φοράς κ να ξαναγίνεσαι παιδί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. οι ερωτευμένοι δεν διαφέρουν από τους εγκληματίες!
  χμ.. τροφή για σκέψη μου έδωσες!


  υγ. καλώς σε βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άφησα και στον Άπιαστο το ίδιο σχόλιο "Διαφωνώ. http://marker.to/8jeXna" Με όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ με μια φωνή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. όλα είναι θέμα σπασίματος μέσης

  πρτφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

πόρτα πόρτα