18/10/13

Ψυττάλεια Β - Το μετανοημένο παλίμψηστο


Tον 2ο αιώνα μ.Χ., για να καταγράφει τις σκέψεις του ο άνθρωπος, έσφαζε χωρίς σταματημό πρόβατα, χοίρους, άλογα. Αφού τα έγδερνε προσεχτικά, έπαιρνε το δέρμα τους και έφτιαχνε τις περίφημες περγαμηνές. Λόγω του υψηλού κόστους τους δεν ήταν λίγες οι φορές που ξυνόταν ελαφρώς το παλαιό περιεχόμενο της περγαμηνής και μεταγραφόταν ένα νέο κείμενο. Το παλίμψηστο.

Από τον 15ο
αιώνα κι ύστερα οι δισεκατομμύρια ανθρώπινες λέξεις εγγράφονται πάνω σε τόνους χαρτιού, αποψιλώνοντας αδιάκοπα τεράστιες εκτάσεις δασών ανά τον πλανήτη.

Σήμερα η γραφή μπορεί να επιτευχθεί ηλεκτρονικά, γραμμένη μέσα σε πίξελ, τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσια που αφήνουν πίσω τους περιβάλλοντα γεμάτα τοξικά δηλητήρια και μολυσμένα νερά.

Δε στέκομαι στην οικολογία. Το μόνο που θέλω να πω είναι αυτό: όσο υψηλά νοήματα κι αν αγγίζει ενίοτε η λογοτεχνία, η ανθρώπινη γραφή δε θα πρέπει να παραβλέπει πως είναι καταδικασμένη να ενέχει εγγενώς την υπεροψία του ανθρώπινου είδους.

Το μακροσκελές ποίημα της Ψυττάλειας Β, έχοντας την επιθυμία να ξορκίσει, έστω και στο φαντασιακό του, αυτήν την καταδίκη, ακολουθεί ιστορικά μιαν αντίθετη πορεία: γράφτηκε αρχικά σε οθόνη υπολογιστή, μεταγράφηκε χειρόγραφα σε παχύ χαρτί, και στη συνέχεια τα εκτυπωμένα χειρόγραφα κολλήθηκαν με διαλεκτική διάθεση πάνω σε ένα λογοτεχνικό στρώμα μιας σπάνιας σειράς περιοδικών της Νέας Εστίας της περιόδου 1938-1939, που τυγχάνει να αποτελεί και το μακροβιότερο περιοδικό της Ελλάδας. Μπαίνοντας στο χώρο της Νέας Εστίας, βλέπεις την συγκεκριμένη περίοδο να κρύβονται μέσα όλες οι ιερές αγελάδες της εγχώριας λογοτεχνίας (ο Καζαντζάκης, ο Σικελιανός, ο Καραγάτσης με τις δεκάδες συνέχειες του Γιούγκερμαν πριν ακόμα εκδοθεί, αλλά και ο Καββαδίας, ο Λαπαθιώτης κ.ά.) που θυσιάζονται βέβηλα από πλευράς μου, ώστε να φτιάξω από το πετσί τους το μετανοημένο παλίμψηστο.

Γιατί «είμαι της πίστης / πως άμα ένα λογικό κοπάδι / βγάλει φως / και να πάει σφαχτό / το φως ταξιδεύει για πάντα.»*

* Ν. Παναγιωτόπουλος, απόσπασμα από το έμπα του 27ου κεφαλαίου του Σύσσημου


οπισθόφυλλο | ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα


σημεία διακίνησης


Θεσσαλονίκη:

Βιβλιοπωλείο Κεντρί
(Δημητρίου Γούναρη 22, Πλατεία Ναυαρίνου)

Ακυβέρνητες Πολιτείες 
(Αλέξανδρου Σβώλου 28)

Κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Αθήνα:

Εκδόσεις των Συναδέλφων
(Ερεσσού 35, Εξάρχεια

Radiobubble
(Ιπποκράτους 146, Νεάπολη Εξαρχείων) 

Χανιά

Πολυχώρος Πολυτεχνείο
(Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40)

Το αντίτιμο του κάθε μονότυπου θα είναι σταθερό στα 10 ευρώ. 
Η αδυναμία πρόσβασης στα σημεία διακίνησης ή η έλλειψη χρημάτων 
αντιμετωπίζεται με ένα απλό email (samson_rakas @ yahoo.com)


4 σχόλια:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=M_4--rFomIs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δεν μπορω να σου στειλω μειλ.. παιζει κατι??
  a passer by

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

πόρτα πόρτα