1/12/11

Ο Steve Jobs δεν ήταν ευφυής. Ήταν πανούργος.

1. Η ευφυΐα θεμελιώθηκε πάνω στην ιδέα της τοκογλυφίας και αποτελεί μια συνθήκη που οδηγεί στην κατανάλωση.

2. Ο Steve Jobs δεν ήταν ευφυής. Ήταν πανούργος.

3. Γιατί ο ευφυής ελίσσεται και σκαρφαλώνει θαυμάσια σαν το φίδι που βρίσκεται όμως μέσα στο κλουβί των 2 τετραγωνικών μέτρων και ποτέ δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τη στενότητα τής ύπαρξής του.

4. Mετά την πτώση του καπιταλισμού θα αποδειχτεί οτι τα τεστ ευφυΐας μετρούσαν το βαθμό απέχθειας του ανθρώπου για τον αισθαντικό κόσμο.

5. Η μοναδική ευφυΐα που υπάρχει κρίνεται στην δυνατότητα, πιθανότητα ή αδυναμία επιβίωσης σε φυσικές συνθήκες ζούγκλας.

6. Tελικά η ευφυΐα δεν υπήρξε ποτέ. Άσχετα αν την κατέχουν όλοι.

5 σχόλια:

 1. ευφυείς οι πτωχοί τω πνεύματι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "μετά την πτώση του καπιταλισμού θα αποδειχτεί οτι τα τεστ ευφυΐας μετρούσαν το βαθμό απέχθειας του ανθρώπου για τον αισθαντικό κόσμο"

  : γι' αυτό παίρνεις ένα φορτίο like

  (κατά σύμπτωση διάβαζα ένα βιβλίο για τήν Μπίλυ Χολινταίη αυτή την εποχή όπου ανακάλυψα ότι την είχαν κατατάξει με βάση το άϊκιού της (80) στους περίπου ηλίθιους...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια σου.συμφωνώ με πολλά σημεία της άποψης σου περί Ι.Q όπως αυτή παρουσιάζεται σε αυτή σου την ανάρτηση αλλά και σε παλιότερες.Ιδιαίτερα το πέμπτο συμπέρασμα σου είναι απολύτως εύστοχο και ίσως θα σου φανεί περιέργο αυτό , αλλά φαντάζομαι πως δεν θα βρεις εύκολα κάποιον σχετικό με τα θέματα της νοημοσύνης επιστήμονα που δεν θα το αποδεχτεί αυτό.Η ιστορική στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα τεστ ευφυίας , η χρήση τους από τότε εως σήμερα και η μοίρα την οποία επιφυλάσσουν οι πάσης φύσεως αρμόδιοι σε αυτούς για τους οποίους , συχνά αφελώς , λέγεται πως προτίστως διαμορφώθηκαν δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι άλλο.
  Το τέταρτο συμπέρασμα σου αν το πάρω ως κάπως πιο ποιητικό το δέχομαι.Αλλά ως κυριολεξία απέχει λίγο από την πραγματικότητα.Είναι σύνηθες ένας ιδιαίτερα ευφυής (σύμφωνα με τις κλίμακες Ι.Q) άνθρωπος να χάνει σε συναισθηματική νοημοσύνη.Οι λόγοι για αυτό ποικίλλουν και μερικοί μπορεί να είναι ενδογενείς του τύπου δεν-μπορούμε-να-τα-έχουμε-όλα-σε-αυτή-την ζωή αλλά δεν απορρίπτω και τους περιβαλλοντικούς του τύπου γιε-μου-μας-είπε-η-δασκάλα-πως-είσαι-αινστάιν-στρώσου-στο-διάβασμα-και-ξέχνα-τις-μαζώξεις-για-skate.Αυτό το σύνηθες φαινόμενο αποκοινωνικοποίησης των ανθρώπων με υψηλό Ι.Q σίγουρα δεν μπορεί σε κυριολεκτικό πλαίσιο να αποδωθεί ως ''απέχθεια για τον αισθαντικό κόσμο''.
  Αν διάβασες ως εδώ έχεις ήδη καταλάβει πως λειτουργεί το μυαλό μου σε σχέση με όσα έχεις γράψει εδώ για αυτό το θέμα.Με λίγα λόγια τα συμπεράσματα 1.2.3.6. τα θεωρώ αβάσιμα , ελλειπή ή τα δέχομαι μετατρέποντας τα σε μια πιο ανάλαφρη και αλληγορική μορφη.
  Ακόμη θέλω να σου πω πως συμφωνώ απόλυτα με τις παρακάτω ρητορικές σου ερωτήσεις.''Μήπως γενικά η ικανότητα της ανέλιξης στον καπιταλισμό περνάει μέσα από την ανικανότητα για ανυπακοή; Τι μερίδια υπακοής περιέχει μέσα της η καπιταλιστική ευφυΐα; ''
  Επίσης να σου πω πως παρακινήθηκα να γράψω στο blog σου βλέποντας τα όσα , δυστυχώς επίκαιρα , έγραψες το πως ουσιαστικά μεταφράζει ο καλός στην δουλειά του προσωπάρχης ένα βιογραφικό.
  Τέλος , άντε γιατί μέχρι και εγώ με βαρέθηκα ,νομίζω πως αν είναι δύσκολο κάποιος να φτιάξει έναν σχεδόν τέλειο ορισμό (βλ.το 5.) της ευφυίας χωρίς να ξέρει πολλά για αυτήν (όπως ίσως άστοχα υποθέτω) ,το να συνειδητοποιησει πως η υποταγή , το γόγγυσμα πάνω από τα βιβλία και οι νόμιμες ή και άνομες θυσίες που κάνει κανείς για να φτάσει να κατέχει τις ανώτατες των περγαμηνών είναι η ουσία της δίχως-μπάρμπα-στην-Κορώνη πρόσληψης δείχνει άτομο αν μη τι άλλο ευφυές.Με κάποιες σπουδές και μια κάποια προυπηρεσία σε άλλες καλύτερες εποχές θα μπορούσες να θέσεις τις βάσεις για να γίνεις κάποτε μεγαλοστέλεχος επιχείρησης.Αυτό το τελευταίο πάρτο όπως θες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν σου αρέσουν οι περιπέτειες με λίγο από επιστημονική φαντασία δες την ταινία limitless.Προειδοποιώ όμως.Πολύς στυγνός καπιταλισμός μαζεμένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

πόρτα πόρτα