3/11/11

Έτοιμες οι βαλίτσες σας;
Αυτή τη φωτογραφία την εντόπισα στην προσωπικό φωτομπλόγκ του Γιώργου Παπανδρέου στο Flickr. Πρόκειται για μια περσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας -θέση που κατέχει μέχρι αυτή την ώρα που γράφω το κείμενο- σε ζωγραφική έκθεση των γιατρών χωρίς σύνορα στην Ερμού, μία από αυτές τις δράσεις που επισκέπτεται συχνά ένας αυθεντικός λάτρης των ΜΚΟ.


Αυτό όμως που με ενδιαφέρει εδώ είναι η Κατερίνα, το 7χρονο κορίτσι που ζωγράφισε από αριστερά το νοσοκομείο με τα παραθυράκια του, και δεξιά μια εικόνα που δεν περιέχει κανέναν πειθαναγκασμό. Κοιτάξτε την έλλειψη βαρύτητας που διακρίνει τις ιπτάμενες φιγούρες της. Ύπουλος παιδικός ρομαντισμός που τσακίζει τις διπλοπροσωπίες μας. Δε βρίσκεται μια ελαφράδα κύριε Παπανδρέου; Λες και δε φοβούνται την επικείμενη πτώση, φιγούρες που νικάνε τη γρανιτώδη βαρύτητα. Νομίζεις οτι πηδάνε και δεν πέφτουνε, ή μήπως πέφτουν προς τα πάνω; Εσείς κύριε Παπανδρέου, γέννημα θρέμμα των επικίνδυνα ψηλών μπαλκονιών, έτσι ώστε να είστε ορατός από όλο το πλήθος, σκεφτήκατε ποτέ πως αν το μπαλκόνι δεν είχε 'Κ' ο άνθρωπος θα αυτοκτονούσε πηγαίνοντας κατευθείαν στον ουρανό;


Και κάτι ακόμα. Από πού τέλος πάντων νομίζετε οτι κρατιούνται τα ανθρωπάκια της εικόνας; Περίεργο αυτό το σκοτεινό μπλε αντικείμενο με τα τέσσερα πόδια. Λέτε να είναι η κάτοψη μιας καρέκλας που παίρνουν μαζί τους στα ουράνια; Μα τι το σπουδαίο μπορεί να έχει μια καρέκλα για να την πάρεις μαζί σου στο ύστατο ταξίδι σου αναρωτιέμαι. Αφού δεν υπάρχουν καρέκλες στη κόλαση. Εκεί τιμωρήσε με την αιώνια ορθοστασία των αχθοφόρων ένός πολυτελούς ξενοδοχείου της Δύσης, που περιμένουν αδιαμαρτύρητα να κουβαλήσουν τις βαλίτσες των πελατών στα πάνω δωμάτια. Αυτά με την εκπληκτική θέα από τα μπαλκόνια. 


Έτοιμες οι βαλίτσες σας; 
Ο λαός στις υπηρεσίες σας.

6 σχόλια:

πόρτα πόρτα